Oca 2019
Seminer Duyurusu: "Artificial Intelligence Applications - from Finance to Cybersecurity" by Prof. Dr. M. Ümit Uyar

Başlık
:
"Artificial Intelligence Applications - from Finance to Cybersecurity"
Konuşmacı : Prof. Dr. M. Ümit Uyar
Tarih : 9 Ocak 2019 (Çarşamba)
Saat : 15:00
Yer : Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Dekanlık Toplantı Odası

Özet:
Dilbigisi Evrimi (Grammatical Evolution; GE) bilgisayar bilimleri, biyoinformatik ve finans gibi bir çok farklı alan için faydalı bir teknik olmuştur. GE'de herhangi bir dilde sözdizimsel olarak doğru bir program, Backus Naur Form (BNF) dilbilgisi tanımlarında üretim kurallarını seçmek için değişken uzunluktaki ikili katarlar kullanılarak oluşturulabilir. GE ortaya çıktığından beri  bilgisayar programlarıyla çözülebilecek bir çok Yapay Zeka (YZ) probleminin çözümü için tercih edilen bir araç haline gelmiştir.  Örneğin, GE tabanlı bir yaklaşım, BNF'nin MANET (Mobile Ad Hoc Network)'lerde düşürme (dropping), taşma (flooding) ve rota bozucu saldırıların (route distruption attacks) gerçekleşip gerçekleşmediğini belirlemek için mobilite ve paket ile ilgili özelliklerin göz önünde bulundurulduğu siber saldırı tespit programları oluşturmak için etkili olabilir. Benzer şekilde, finansta, GE tabanlı bir mekanizma algoritmik işlem uygulamalarında otomatik olarak en uygun kararları alabilir.

Kısa Biyografi:
Dr. Ümit Uyar (http://bioinspired.ccny.cuny.edu/uyar/City College of New York (CCNY)' da Elektik Mühendisliği bölümünde ve The Graduate Center of the City University of New York (CUNY)' de Bilgisayar Mühendisliği bölümünde profesör olarak görev yapmaktadır.  Aynı zamanda CCNY'de Bilgisayar Mühendisliği programı diretörlüğü görevini yürütmektedir. Araştırma alanları arasında yapay zeka tabanlı hesaplama, siber savaş, mobil ve özel amaçlı ağlar, kanser kemoterapi tedavisi, karar destek sistemleri ve karmaşık iletişim sistemlerinin test edilmesi & doğrulanması yer alıyor.  Dr. Uyar,  ABD ordusu ve NSF'nin desteklediği bir kaç büyük projede yapay zeka ve oyun teorisi tabanlı siber güvenlik ve biyo-esinlenme algoritmaları kullanarak MANET'de topoloji kontrolü için bilgi paylaşımlı mobil etmenler üzerine araştırmalar yürütmüştür. Akademisyenliğe geçmeden önce AT & T Bell Laboratuvarında seçkin bir teknik personeldi. Dr. Uyar IEEE üyesi olup ABD'de 7 adet patente sahiptir.  Dr. Uyar, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Cornell University in Ithaca, New York'da aynı alan üzerine yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı.